Visa Guidelines is back

Alhamdulillah, I got married to a lovely lady by the name of Sarah and we're enjoying our new phase in life since that momentous day.

And yeah, I graduated from the University of Nottingham and thus, escaping from the evil clutches of my medical school. woot2! probably needs a post on this as well but yeah, maybe later.

at the bottom of this blog, there is an article on visa guidelines for medical students graduated from UK medical schools under MARA scholarship who are planning to work as an FY1 doctor in the UK.

After all, it was my visa guidelines which i made 5 years ago that helped me to get to know a lot of people and for some, have now become my close friends. And it helped a lot of other people as well. So I hope that this guideline would ease your efforts a bit. Visa application is always confusing.

Scroll down to the bottom for the guideline

Saturday, May 30, 2009

hitohira no hanabira

- a single flower petal fluttered down beside me -

photo by kaoni701

I have completed my IB journey...

Just want to remind you all that we shouldn't be so solemn and always enjoy the present to its fullest. After all...

"Flowers in full bloom do not last forever"
words of the Principal from the hit Japanese drama,
Hanazakari no Kimitachi e (Hana Kimi) / 花ざかりの君たちへ

  • “mencari seorang teman seperjuangan bagaikan mencari sebiji benih pokok dalam semak yang berduri..bersedialah untuk dilukai, jangan mengalah untuk terus mencari..andai sudah kau temui, sayangilah ia dengan sepenuh hati semoga ukhwah itu akan kekal abadi..”
  • "Usah ditangisi perpisahan ini, jika ada rezeki pasti kita akan dipertemukan nanti..jika tiada rezeki, semoga Allah kurniakan sahabat yang lebih baik dan lebih kekal..jika tiada rezeki juga, semoga kita dipertemukan di syurga nanti..=)"
  • “Tiada nikmat terbesar selain nikmat iman dan islam yang ada pada orang mukmin melainkan teman-teman yang soleh. Apabila kamu merasai kewujudan kasih sayang yang ada padanya, maka genggamlah ia dengan seerat-eratnya…
Source: Hakikat Kehidupan Untuk Terus Hidup

And I have so many memories at KMB. Soooooo many...

photo by Zulhilmi (Wan Chong), inspired by Farid
I don't care what you say about this picture :P


Here are some of the conversations or dialogues from KMB. It's interesting, really. Try finding yours if you can.

(It doesn't really mean these people always say these stuff, it's basically everything that I ever heard of either frequently or occasionally or even once)

Teachers


Malay
Cikgu Hasni: "Ingat selalu, sastera tak rigid"

English
Ms Oja: "I would say someone like Adlan is witty"
Me: "What's witty?" (while looking at Nina trying to get an answer)

Ms Nora: "Adlan, if you talk fast like that, no one's able to catch what you're trying to say" (after my Eng Oral)

Mathematics
Ms Kamariah: "You looked familiar...You reminded me of someone..." (during the first semester and the first consultation)

Economics
Ms Diana: "Walaupun jawapan Adlan tu merepek, tapi sebenarnya betul" (during the topic of Unemployment)

Ms Azizah: "You always say government should do this, government should do that, actually, YOU should do this and that" (her response towards our essay answers)

Biology
Ms Iliani: "Adlan, what is the meaning of degenerate? (on the topic of Proteins Semester 2)"
Me: "Urm, (while thinking for a dictionary term) it means destroyed, terhapus..."
Ms Iliani: "That's why you cannot get 7 for Bio."

Chemistry
Sir Fadzlanor: "Adlan, awak suka Chem tak?"

Ms Fauziah: "Let's party! Party! Party!" (after Chem Paper 3)

Pengajian Agama Islam
Ustaz Shiham: "Wi-fi, awak duduk mana?"
Me: "Erm...Seksyen 6, Shah Alam"
Ustaz Shiham: "Oh, kat situ ada jual pisang goreng sedap"

Theory of Knowledge
Ms Tik: "Adlan, what would you do if a woman comes to you for abortion?"
Me: "I'll show her the video tape (the video which shows the cruelty of abortion)"
Ms Tik: "That's a safe answer"

Me: "Have you made up your mind?"
Ms Yatie: "Yup.. You got what you wished for..(on her response of my group's TOK presentation marks)"

Extended Essay
Ms Rosmaria: "Yuhuu....plans never really work. Spontaneous action normally does, but too risky"

MPP
Ms Badriyah: "I always remember you everytime I make that sandwich filling"

M07J

Akmal: "Kau kenal tak siapa fernando torres?"

Che: "Kalau kau tak dapat interview ni, aku bog*l"

Syahir: "Aku tak nak ikut kau tadi sebab takut kau tinggalkan aku sorang2"

Nina: "Adlan, are you okay?"

Farhana: "Adlan, jangan pergi Nottingham tau"

Afifah: "Teruskan your happy-go-lucky nature"

Huda: "...isk..kena telur (on her birthday with Rima)"

Cto Topek Farid: "Relax Adlan, I know you can do it... (he actually wrote it on a piece of paper and I put it on my locker till the very end of IB)"

Azizi: "...." (dia tak cakap apa2 sebab dia tak reply message...just kidding) "Thank u lan. Kira aku selalu message kau la kan"

Adib: "Adlan, jom main bola petang ni"

Rima: "Doakan dapat ketenangan ek"

Ina (Amal O): "Sinisme gila (dengan sebutan baku ~ on her response towards my sarcasm)"

Akiey: "Siapa nak join Love Symphony, tulis nama kat sini ye"

Ain: "Tahniah jadi classmate 1st yang bagi duit raya."

Mun: "I know you can do it!"

Al-Hafiz: "Kitorang ada belikan roti untuk kau (on the day when I didn't go to Alamanda with my classmates because I have UKCAT and I found out there was also someone from the other class who didn't go =); roti je? beli la ayam ke...hehe)"

Hazwan: "Sushi, buat apa petang tadi?"

Arif: "Kau cerita pasal aku ye kat blog kau?"

Munee: "Haiwan apa yang paling besar kat dunia ni?"

Yati: "Adlan makan banyak"

Zizie (Hazirah): "Umur makin naik, tujuan hidup jangan lari dari landasan Allah ye"

Amal M (classmate dari MRSM TGB): "Amal tengah ada kat Dewan ni, dengar briefing (on the very first day of my life at Kolej MARA Banting ~ I found out that she's also in KMB on that very day)"

And the rest of the KMBians whose names will not be written...hehehe...

"Dah tdo?"

"What? A nice hot girl. You're the best wafer in town."

"kur kur"

"I don't usually treat people unless they've done something to me"

"If rindu aku, contact no ni keh ^_~"

"Nice video. Buat panjang lagi."

"Adlan, camne nak deposit cek?"

"Ambikkan sekali beg MABECS tu"
(ketika menyeludup beg MABECS dengan BANYAK sekali waktu exhibition kat KMB)

"Maybe you're not that interesting to be talked about"

"Aku tak tangkap gambar dengan Adlan lagi"

"Adlan, thanks for the wristlets!"

"Bergonjeng"

"I tengok video Sehati Serumpun berjuta kali dah. Tu je nak cakap"

"IB Coordinator pergi Alamanda"
(on her response of why the PIN is still not available for Econs students)

"Malam ni aku pakai seluar licin sikit la"
(But Kumpulan 3 still managed to be Johan Peringkat Negara during BTN ~ Jalur Gemilang)

"The video was awesome!"

"Nak ambik specialist apa?"
(it was her favourite question during BTN)

"Boleh tak aku pinjam raket squash untuk weekends ni?"

"Apa makanan kegemaran?"
(another favourite question)

"Kenapa tunggu? Sweetnye..."
(At KTM Subang)

"Zas!"
(from the word disaster)

"Adlan, kau siap semua tak Maths tadi?"
(right after Math Paper 2 - tak dapat la... O_o)

"Hye Adlan!"

"Aku kalau picit mata aku, kurang sikit rabun die"

"Aku nak magnet warna hijau"
(dia tinggal kat Melaka)

"Lepas ni tak leh la jumpa kau lagi"
(padahal rumah dia kat Subang)

"U belong to a piece of my memory"

"Thanks for being my friend. You really inspired me"

"Asal nak main tennis tiba-tiba?"
(during the study leave before IB Exam 2009)

"Baju kau semua Up2"

"Koyak dowh.."

"Aku dah lama tak nampak kau"

"ok now..leaves us with econ, malay, english..lyke pffftt..! confirm2 la ko dpt 7"
(during my downfall in the 2nd semester exam, ceh...)

"It was STILL a surprise to me coz I didn't think you know my birthday"
(and she shared the chocolates with her classmates & teachers =) )

"Semoga ISAC akan lebih mantap pada masa akan datang"

"Risiko!" or "RISK!"

"Adlan, how's your EE?"
(He got an A)

"Kau pernah dengar kan yang manusia pun ada rythmical behaviour"

"Tadi accident ye?"
(on the day when I had my first accident - the bus which carry the HTAR students hit a lorry; it was minor of course...this guy actually called me when I got back to KMB)

"Adlan balik tak minggu ni?"

"Assabiyah la ko"

"Laptop aku rosak weh. Aku kena type balik semua EE"

"2012 nanti pun 3 kali Friday the 13th dalam setahun"

"Alain Delon"

"Saya memang suka makan chocolate tak suka makan sayur"

"Wat pancake jer...tapi...tak jadi2 at first"

"Best tak jalan tepi raja?"

"At least tak bagi muka blur kan??"
(during IUMC result)

"Adlan, aku tanya betul2, kau nak kahwin ke tak?"

"Adlan Wafi dah rindu kat aku"

"Kita jiran dengan dia. Abang kite selalu la main dengan dia"
(on the trip to MRSM TGB)

"Adlan Wafi!"

"Kalau dah berjaya, jangan lupa aku"

"Hai, lan! Bye, lan!"

"Ya Allah, Adlan. Malu weh aku."

"Aku ada donut Big Apple untuk kau"

"Kalau Adlan masukkan virus dalam laptop aku pon, aku bagi"

"Adlan balik tak minggu ni?"

"Kat Terendak dulu pun banyak hantu"

"Saya pon suka tengok Bleach sebab dia lain dari yang lain"

"Siapa tengok Fullmetal Alchemist?"

"I want to start eating potatoes; to get ready before going overseas"

"Wei, apasal tak balik lagi?"
(on the last day at KMB, you can guess that this person is a Business student - they all think alike)

"Haih..main surprise2 pulak dia ni"
(when she got the Secret Recipe cake)

"Adlan kat rumah selalu makan pizza la ni?"
(and I replied by saying I eat tempoyak and belacan)

"Byebye Guantanamo"
(last day for the Business students)

"Alamanda? We're on the same bus"
(the day when I go out for the last time with my classmates)

"Terkejut gila aku kalau password laptop dia nama aku"
(the attempt failed)

"Adlan, bawak Risk tau!"
(tapi dia tak main pon)

"Haha. Sangat lawak"
(on her response of why I called her phone on the last day of IB Exam)

"Bos!"
(dan akhirnya, dia panggil nama aku =) )

"Aku tak tau. Nak jumpa Puan Sharifah lepas IB nanti"
(on his response about his placement)

"ADLAN!"
(while waving his hands at me)

"Makan vitamin A"
(on his response of why he has light skin)

"I'm so happy for us"
(on the day I found out about Nottingham)

"Adlan, aku takut Maths"
(1 week before IB Exam 2009)

"Thanks sebab selalu bagi hadiah kat aku"
(padahal baru bagi satu je)

"Budak Jasin pon tengok Bleach!"

"Nanti kalau Adlan nak kahwin, boleh tempah nasi minyak kat..."

"Kau pernah makan dengan aku tak kat DS?"

"Budak bisnes je boleh ambik (hard disk)"
(when Business was the only paper left)

"Takutla dengan budak Kelas J. Asyik jumpa korang je"
(during the anonymous letter season)

"Sangat best!"
(her response on the day when Ms Iliani didn't teach in class and instead, open up a poll to vote for Bio option topics E or F; the day when I messaged half the class of M07B...haha)

"Shut up!!!"
(to express the feeling of surprise)

"Siapa fitry mahayuddin?"

"Thanks tau sebab jadi kawan aku"

"Aku tak tau kenapa, tapi aku selalu senyum waktu exam, joging pun senyum sorang2"

"Muka dia bujur...sama macam tuan dia"
(during mural painting)

"Adlan, nak muffin kau"

"Hot gile Adlan ni. Jelez kita"

"Adlan, kau nampak relax je"
(during the first week of IB exam)

"Is Manchester your first choice?"

"Fine, fine"
(and dia bayar hutang :P)

"Adlan tau tak mana2 hotel kat Shah Alam?"

"Aku suka raket tennis kau"
(and probably the reason why he always borrows it)

"Aku nak pinjam tie hijau kau esok, boleh?"
(during the interview season)

"Kau nak nasi lemak tak?"

"Adlan ni kalau bagi kerja mesti siap, perfectionist la"
(Wow! Betol! - this is a response from someone who has a sixth sense)

"Apa maksud Adlan?"

"Apa maksud Wafi?"

"Donut ni untuk orang2 special je"
(right before the IB exam)

"ifawnalda4!"

"Urm, depends on siapa la budak2 lelaki tu"
(on her response of whether she would go out alone will all her male classmates)

"If you're around JB, sms la"
(during CAS at Hospital Permai)

"Adlan!"
(waving to me from the top floor at the academic block along with 3 other friends, budak Langkawi)

"Dia tak reply langsung sms yang orang hantar"
(on the day of Nottingham results)

"Adlan Wafi yang comel"

"Where did you get that Harvard t-shirt?"

"Hebat siyal"

"Kadang2 kita boleh nampak orang tu banyak baca surat khabar bila baca essei Malay diorang"
(while we're on the flight back to Malaysia)

"Kau memang hensem"
(tengah bodek)

"Daging arnab liat sikat"
(when we talked about Sate Kajang)

"Saya tak pernah nampak awak tak senyum. Senyum mesti sampai kat telinga"

"Best tak?"
(she was asking about the Olympiad Chemistry camp which I've gone to during Semester 2 break)

"Adlan interview hari ni kan? Good luck!"

"Dah lama gile aku tak tengok Grey's Anatomy"

"Susah la kalau semua benda nak sama"
(on his response of why we like and hate different contestants of The Amazing Race)

"Oh, that's my father's name!"
(during the tea party, orientation week)

"Assalamualaikum, dah solat Asar?"

"Pergi terbang kat Adlan tu"
(It was the windiest day ever in KMB)

"Can I put your blog url in my references?"
(EE)

"Aku tak sebut nama dia, kau yang sebut"

"Smile always"

"Nanti kirim salam kat gagak hitam ye"
(CAS Permai)

"Jadi counsellor malam ni je ke?"
(during the night when I open up a temporary counselling service on YM)

"Adlan, nak kerepek"
(Kerepek Letop Terbaik!)

"Terima kasih banyak2 sebab banyak tolong aku selama ni...terutama exam"

"My results for this sem is bad"

"I will be your avid reader"

Well, I'm too tired already from recalling and typing. See, who says I don't remember what you said?

Am I glad it's all over?
Yeah, definitely.

Do I feel sad?
Sincerely, I do actually.

Am I happy?
Yup!

Do I feel empty?
I'm not a business student, so no :P

It's been one heck of a ride in KMB and I thank Allah for that...

72 reviews:

  1. hey i tried finding which one is mine tapi tak jumpa, but i can guess this one might be referring to me :P


    "Dia tak reply langsung sms yang orang hantar"
    (on the day of Nottingham results)

    - probably fana talking to you, because she kept calling and texting me, and i wasnt in the mood to talk to anyone that day and rejoice over the conditional offer, so i ignored em all :D


    lepas tu, aku gelak kuat gila bila aku baca yang ni;

    "Daging arnab liat sikat"
    (when we talked about Sate Kajang)

    reminded me of the time orang-orang lain buat muka disbelief lepas siapa ntah tanya daging arnab sedap ke x dekat kedai sate kajang tu..

    and i remember this one too..

    "Jadi counsellor malam ni je ke?"
    (during the night when I open up a temporary counselling service on YM)

    ..because i seem to ask whether the consultation was free or not..


    and.. "Wei, apasal tak balik lagi?"
    (on the last day at KMB, you can guess that this person is a Business student - they all think alike)

    i dont blame the person saying that because i was indeed surprised you were hanging around in KMB surfing the net, whereas other ppl were rejoicing by heading home early,

    and this one really made my day :)

    Farhana: "Adlan, jangan pergi Nottingham tau"

    she keeps telling me she wants to take you to manchester so that i dont get to have you all to myself.
    hahahahahahahahahahahaha..

    anyways, thanks fr the memories, and also for being one of my moral boosters..

    all the best adlan!

    hope to see you in you-know-where :)

    ReplyDelete
  2. u can't find urs?? haha, let me remind u...

    well, it was quite a long time ago when u said u'll treat me for a ride and some ice cream, and u know why i couldn't forget that. now u know which one is urs

    "Dia tak reply langsung sms yang orang hantar"
    (on the day of Nottingham results) actually refers to your "best i ever had". i think that's the first time she talked to me

    "Daging arnab liat sikat"
    (when we talked about Sate Kajang)

    haha, ni lawak. i was the one who actually asked about sate arnab. sbb arnab dahla comel

    "Jadi counsellor malam ni je ke?"
    (during the night when I open up a temporary counselling service on YM)

    masa malam tu, byk conversation box that keeps popping up on my screen sampai x sempat nak layan semua

    "Wei, apasal tak balik lagi?"
    (on the last day at KMB, you can guess that this person is a Business student - they all think alike)

    masa kt lrc tu, byk gle budak business dtg kerumun cam nak halau je. cuak kot waktu tu

    and farhana keep saying that until eventually she decided to go to belfast

    yeah iman, u too...
    c u there insyaallah...;)

    ReplyDelete
  3. salam adlan...

    aku dah jumpe yang aku pnye...

    "Bos!"
    (And lastly he called me with my name :) )

    haha...ko le the biggest bos..!

    =) happy holidays!

    ReplyDelete
  4. salam cem,

    mmg senang nak jumpe kau punye. kau panggil byk org cmtu kot.

    kau la truly the real boss!

    u too cem, manfaatkan cuti yg ade ;)

    ReplyDelete
  5. bapak banyak kau tulis
    pening aku
    btw
    aku suke ustaz shiham, style

    ReplyDelete
  6. agakla, sbb tu aku ckp ni post paling pjg aku. lenguh kot type.

    kau punye pon ade je kat atas tu ;)

    kau suka ustaz shiham punye ek? die mmg cmtu. dahla tetibe tanye aku waktu aku xde mood...hehe...

    ReplyDelete
  7. aku jmpe aku punye..klaka la post yg ni..ces...

    haha..

    ReplyDelete
  8. hey adlan!

    i've found mine!!

    "Urm, depends on siapa la budak2 lelaki tu"
    (on her response of whether she would go out alone will all her male classmates)

    and i guess that convinced you enough as you did go out alone with almost all your female classmates.. =)

    ReplyDelete
  9. to zaid,

    hehe, kelakar kan? aku tau kau suka =)

    to wawa,

    yup! definitely yours. yeah, really convinced me to go out with them. mula2 cam takut nak g sorang2 but it's the 2nd last day so might as well spend time with all of them, all 13 of them...hahaha

    and i did get a t-shirt on that day...;)

    ReplyDelete
  10. Adlan, I am asking you only once bout that!!! I expect other words...Maybe Oh My God or Whatever..Haks..
    And From Adlan, 'Eee, Arif nih'

    ReplyDelete
  11. Adlan, I am asking you only once bout that!!! I expect other words...Maybe Oh My God or Whatever..Haks..
    And From Adlan, 'Eee, Arif nih'

    ReplyDelete
  12. waaaa....!!!
    adlan ingat ag ayat tue..!
    x sangka..! hehe.. =p
    tp time tue memg x mau btaw adlan pn yg amal dpt kmb gak..
    taw da adlan dpt g situ..tp x ingt dari siapa..
    da r time tue cm silap dok dlm dewan tue..
    patutnye g kemas bilik..
    huu~~

    ReplyDelete
  13. to RaveHeartz,

    mmg mula2 aku nak pilih "oh my god" tapi cam x sesuai, sbb tu aku tukar. yg kau pilih utk aku tu mmg sesuai...hehe

    to Amal M,

    haha, adlan ingat lg yg amal dgr briefing yg sebenarnye utk parents. tp mmg best la waktu tu sbb 1st day pon dah ade surprise...;)

    ReplyDelete
  14. salam adlan,u forgot one sentence which is more significant i guess..(nway thanx for remembering 'the bad egg day' on 10 oct,huhu)

    the sentence is:

    BENCI ADLAN WAFI!!!!!!!

    hehe.tension with your amazing race idea.nway i wanna see dat video.cam teruk je ktorang bile luahkan prasaan cmtu...hehehehe...sowie adlan~

    ReplyDelete
  15. hahaha
    adlan..mula2 mcm mls nak bca post ni sebab meleret2..tp biler pk blk..adlan yg tulis kan..so bacer jer r..i can't find mine tp seriusli..
    ko memang salah satu dr 5 manusi plg stylo aku pernah jumpa kat kmb..
    hehehe

    ReplyDelete
  16. to ibnzakaria,

    sume org suka ustaz shiham punye...hehe, kaunye ade je kat atas tu...

    to alhuda,

    sentence tu x boleh lupa jgk. haha, ade je dlm laptop ni. nak sgt tgk ye? hurm, nnti ye, kalau takde aral melintang, blhla bg. x kisah pon krg ckp cmtu sbb lawak tgk krg...sori sbb seksa krg cmtu, nasib baik x buat sampai kl & shah alam. kalau x, lg terseksa kot

    to m.u.s.e,

    kau x jumpe kau punye? we share a same hobby of watching reality shows, so u should know now which one is yours, byk sgt kot kat atas tu. agakla, post ni meleret2 sikit, kena sabar byk. hahaha, lawak la kau m.u.s.e; yeke aku? terharu ni...;)

    to farhana il,

    mmgla sedih, let's just say ~ mixed feelings or if i may say so, bittersweet...

    ReplyDelete
  17. hoho memg stylo.. ko kn senyum slalu. ko ingt ayat yg ko ckap kat aku ni?? ``...... , kalo nmpak ko, msti ko senyum slalu``. inagt??

    ReplyDelete
  18. i found mine!

    "Ya Allah, Adlan. Malu weh aku."

    hahaha.sori la asek salah anta msg jek.

    ReplyDelete
  19. so adlan, bila fly nie?? hope to see u there... insyaAllah. ok?

    ReplyDelete
  20. to jejaka,

    truthfully, aku mmg prnh ckp cmtu...tapi aku x sure cmtu ke ayat aku...kau ni buat suspen lak

    to itana,

    you guessed it right! haha, i don't really mind (walaupun byk2 kali dpt sms); itulah kelebihan orang yang nama start dari huruf A

    to IllusionistMM,

    aku fly september ni insyaallah. kau kat france kan mahfuz. aku blh kenal kau from ur id MM...hehe

    ReplyDelete
  21. "Ambikkan sekali beg MABECS tu"
    aku terasa macam muka2 aku n kawan aku je nih.
    adess, serius malu....!
    thanks anyway. =)

    ReplyDelete
  22. so sweeet!
    a very good way to put the finale into words =)

    ala2 mcm a walk down memory lane. mcm that one movie yang flashback2 tu haha.

    i think this one's mine;
    "Adlan, thanks for the wristlets!"

    gud luck in ur future undertakings,
    and see u in the future! (^O^)

    ReplyDelete
  23. i was quite impressed with ur stamina to write and remember all these quotes

    by the way, 'kurr kurr' is not my trademark anymore
    i'm looking for something else
    any suggestion?

    ReplyDelete
  24. wow, korang leh ingat krg punye. i'm impressed

    to kinkin,

    haha, beg mabecs tu sgt popular kt kmb; favourite bag utk gune waktu exam kot. x menyesal seludup byk2 haritu =)

    to zulaikhazainol,

    yeap, it's urs alright.

    agakla, doing this post was like having series of flashbacks and it felt good. can't believe all of these happened in 2 years.

    u too ika, we'll c in the future, insyaallah & wishing u all the best!

    to shahkang,

    "quite" je? u shud b thoroughly impressed...hehe

    u're looking for a new one? try quack quack; meow meow; bunyi arnab ke...haha...;)

    ReplyDelete
  25. hahaha
    seriusly i can't recall until u tell me which part..hehe..
    tu r..bler r nak tgk tv sama2 ngan ko lg kan..hehe

    ReplyDelete
  26. nice one adlan!
    we're not that empty aite!

    ReplyDelete
  27. to m.u.s.e,

    tu la, at least we remember the times =)

    mane tau, besar nnti, kte dpt tgk tv same2 lg...hehe

    to macha,

    yup!

    we're not empty coz we hav feelings...haha ;)

    ReplyDelete
  28. "adlan, nak pinjam kertas exam sem.."

    aku cari ni..tapi tak jumpa..haha, tapi aku junior je pun. memang la tak de kan..

    neway..thank u tolong aku selama ni..haha
    XD

    ReplyDelete
  29. to crixerity,

    kau punye adela. aku masukkan beberapa junior kat atas tu. cuba tgk betol2, tak nak ckp mane satu nnti kantoi...hehe

    ReplyDelete
  30. anyways, i have one of yours in which i like..

    "you made me worried sick!"

    (:

    ReplyDelete
  31. you like that, don't you?

    i couldn't forget that one too...

    ReplyDelete
  32. dah tau dah yang mana satu.. yang nak dekat2 last tu..
    XD

    terharu seyh.and terima kasih sekali lagi..hik3

    ReplyDelete
  33. nice post adlan. good job! =)
    but it certainly requires a lot of patience to read the whole post... so agk kagumla adlan blh tls spnjg ni... n xsngke adlan sentimental gak. haha...

    anyway i can't remember when i said that to u... but i can still remember this msg u sent me (b4 one of ur interviews) "thanks fifah! n i think i need to smile less" lpe nk tnye whether u smiled less ke x. mcm ssh j adlan nk control senyum. hehe.. =p

    ReplyDelete
  34. to crixerity,

    study elok2; jgn jd mcm aku, study last minute...ish3

    to are_fifah,

    thanks fifah! And congratz for reading the WHOLE post!

    that one was during my birthday last year in ur sms la

    Pasal smile less - all i have to do is to stop thinking about smiling. Tapi susah jgk sebenarnye sbb dah practice senyum sejak kecik...;)

    btw, i am sentimental...

    ReplyDelete
  35. i dont find mine!
    hahah
    its ok
    anyway,nice entry u have here
    panjang dowh!
    :P

    ReplyDelete
  36. to Anis Syuhada Azizol Rahman,

    haha, thanks anish!
    urs adela, remember when u called me and did a survey on the phone for ur EE...u did asked about my blog url...so that's urs...;)

    ReplyDelete
  37. "Kitorang ada belikan roti untuk kau..."

    hahaha
    ko masih ingat roti 2
    aku bukan xnk bei ayam adlan
    tp gerai ayam dah tutup time 2
    ahaks

    btw...
    ko mmg ketua irp terbaik!!!
    =))

    ReplyDelete
  38. mestila aku ingt roti tu...sbb aku mengharapkan ayam waktu tu, haha!

    kau mmg irp member terbaik!
    munee and azizi pon!
    (nnti diorg jelez pulak)

    aku selalu x sabar2 nak g irp tiap2 hari...you guys made my irp days feel so wonderful!

    btw, tu sbb kte buat rekod by becoming the only IRP group with PERFECT attendance! =)

    ReplyDelete
  39. Adlan jangan puji lebih2
    terharu aku nnt
    ahakz

    ReplyDelete
  40. My quote is from a text message I sent you... I guess because I don't talk much...

    ReplyDelete
  41. to azizi,

    saje aku reply lmbt comment kau, nnti takut terharu lg. blh je nak tulis pjg2, tapi tak nak bg kau terharu. huhu

    to sea cucumber,

    well, i really do appreciate it even though it's from a text message. we do talk in class sometimes and the important thing is we did have fun with our classmates...;)

    ReplyDelete
  42. huhu no wonder bnyk comments
    lame plak tk cheak blog ko...

    newey i found mine

    rase cam more than one je. hurmmm

    ReplyDelete
  43. to PhiLo,

    adela hammad...remember the time when u said..

    ".........................."
    and then i said, "aha"
    and u took out ur iPod and showed me the rythmical behaviour of humans and i saw those 3 coloured graphs =)

    to rijal278,

    terkejot kau byk comments kat post ni...haha. byk ye? bagosla

    ReplyDelete
  44. ko ingat eh aku slalu tanya ko pasal fernando torres.haha
    berapa MB ingatan ko ni.
    haha

    ReplyDelete
  45. to akmal calculus,

    mane ade selalu tanye la akmal. kau ckp skali je waktu liverpoolnye interview, aku teringat kau prnh ckp cmtu, so aku letak la...haha

    berapa MB ingatan aku?
    mengalahkan semua capacity yang wujud kat pasaran...Allah Maha Kuasa...;)

    ReplyDelete
  46. "If rindu aku, contact no ni keh ^_~"

    .adlan.ammar.

    ktrg straight keh!!

    hahaha

    ReplyDelete
  47. .adlan.ammar.

    yup ammar! betol tu!

    ;)

    ReplyDelete
  48. salam'alayk

    haha first of all i'm very happy to be the 51st person commented in ur blog =)

    n yeah i know which one is mine =)

    "Wat pancake jer...tapi...tak jadi2 at first"

    hihi kantoi dulu x reti masak.. hadeyh..

    n i still remember when i asked u.. adlan.. breakfast ape hr ni? n u said, " huhu, bakar roti je. haha, prepare jgk tu "

    tp today at last u mkn pancake gak eh.. hihi.. gud2

    k adlan.. selamat menunaikn umrah!~ may Allah bless u now n forever! (^_^)"

    p/s: n jgn lupe.. i'm d first person yg bg lagu kt u dlm blog ni =)

    ReplyDelete
  49. salam aisyah,

    firstly, thank you for increasing the no. of comments...huhu

    and you really remembered that conversation, you must have a good memory =)

    and i did got a recipe yesterday, haha..but i'll try it some other time

    yes, insyaallah and hopefully everything will go well

    p/s: x lupa kot...susah nak lupa song dedication...;)

    ReplyDelete
  50. adlan...aku punye mane... ;(

    ReplyDelete
  51. ku ada fenin2 sket lately.. so baru skang tergerak nk masuk blog ko..
    huhu.. maaf kawan.. n terkezut ku tgk 53 comments..
    adehh..
    n yeah.. impressed ko ingat suma tu..
    gila aaa...
    n i can't even remember mine.. (ada ke?) ..
    ada kot.. ku rasa.. yang senyum tu kan?? adeh..
    ada ke orang lain joging sambil senyum?
    ke ada? ku ada x?
    ada? huhuhu..
    n d pic.. haha..
    time tu sungguh keciwa sbb camera abes bateri.. tetiba ternampak that spot..
    maka, kamera andalah jd mangsa.. thanks a lot for dat adlan~!! miss that time u kno..
    especially now..
    siap tulis kat blog da pon.. ngehh...

    nice post btw adlan.. n ustaz shiham.. siyes ku sengih lebar lain macam baca quote dia.. haha..

    memories may fade out..
    sampai masa ketemu kembali, pasti ia akan datang kembali.. melainkan ku nyanyok da masa tu..
    huhuh..
    sungguh bermakna mengenali kamoo..
    thanx kawan..
    n maaf jua atas segala.

    ReplyDelete
  52. speaking of the picture, gambar tu tangkap dekat mana?

    ReplyDelete
  53. to -On3-,

    kau lupe kau punye? ish3, kau ingt je yg kau suke bodek aku...hehehe
    cari ayat yg ade bunyi2 kebodekan

    kalau lupe jgk, ingt je printer aku ;)

    to Zarith Shafie,

    agakla..aku mcm tertunggu2 je ble kau nak dtg..huhu

    alhamdulillah, aku harap memori aku selalu kuat utk ingt bende2 ni sume. ye wan, tu kau punye...byk je lg boleh letak, tapi yg tu cam lawak so aku letak yg tu. org yg joging sambil senyum? hurm...yg aku tau aku pon joging sambil senyum...hehe, x kan nak nangis kot mase joging (unless kalau dah pancit sgt)

    aku sebenarnye suke org pinjam cam aku, nnti kat nottingham aku x tau siape nak pinjam camera aku =(

    btw, aku still x fhm kenape org suke sgt ustaz shiham punye quote :P

    wan, aku bersyukur jumpe kau...tapi nape kau g tmpt laen??? (ni retoris, abaikan)

    xpe, aku redha dgn ketentuan Allah;
    thanks juge kamu...;)

    to iman,

    oh, that picture was taken at Angkor Wat in Cambodia. cantik kan gmbr tu. mase tu kagum sekali tgk gmbr tu lps kena tgkp...

    ReplyDelete
  54. ye ke ak sebut tu????

    nway bleach dh abih tngk??

    n halalkan klu ak pau makanan ko time lapar ok...
    hihihihi

    ReplyDelete
  55. kamu ni pon anonymous...siape kamu??

    kalau ye pon, letak la quote anda...

    kamu sebut mane?

    bleach mane boleh habis tgk, it's still running...

    halalkan? boleh tapi bgtau siapa anda :P

    ReplyDelete
  56. adlan..
    nk krepek!


    hehe

    ReplyDelete
  57. nme lg anonymous,,,blh letak nme ke???
    hahahaha
    klu: peristiwa after IB xm..outing

    ReplyDelete
  58. to anonymous, aku anggap aku kenal kau la...huhu

    boleh letak nama ye...click name/url.
    and letak la quote anda kalau ye pon...ni bg clue sendiri...ish3

    ReplyDelete
  59. Adlan, nanti kalau jumpa kita ambil gambar lagi ya! Haha!!

    ReplyDelete
  60. huhu...kau ingat!!!!

    ye naim, insyaAllah. jgn lupa camera, hehe...;)

    ReplyDelete
  61. erm..comment ke 65..wow..comment terbyk yg pnah dibaca..well done adlan! post yg berjaye mengingatkan memori2 lama..tq2
    1st impression time perjumpaan dgn cg rokiah utk SS.."waa..keje skali ngn adlan wafi..org hebat.." gerun gk la. akhirnya setelah bekejesama..adlan is a very nice n calm person n pnuh ngn expression muka bila berpiki
    all d best adlan!
    keep it up~ =D

    ReplyDelete
  62. huhu, agak byk la asmak...thanks! =)

    cmtuke 1st impression asmak? huhu, lawaknye. asmak pon dah tau 1st impression adlan kan...huhu

    itula, adlan pon suke post ni sbb reminds me of the good old days...alhamdulillah

    and all the best to u too asmak...;)

    ReplyDelete
  63. adlan nk jadik specialist ape?
    hehe

    ucop kan yg ckp mknn kegemaran tu?

    *missing funny moments wit group 3*

    ReplyDelete
  64. quote adlan yg xleyh lupe:

    adlan: 'sorry slh expression'

    haha...glad to know u like that shirt..n i like ur scarf also hehe...

    x ingtla bile kte sebot quote kte tuh hahaha.....

    ReplyDelete
  65. quote adlan yg xleyh lupe:

    adlan: 'sorry slh expression'

    haha...glad to know u like that shirt..n i like ur scarf also hehe...

    x ingtla bile kte sebot quote kte tuh hahaha.....

    ReplyDelete
  66. to wz,

    huhu, anda comment juga akhirnya =)

    itu mmg quote anda! yg ckp tu lisa bom2 la, die kan suke bab2 makanan ni :P

    itula, best la group 3 (the best btn group)

    to ina,

    adlan pon masih ingat quote tu!!!

    sangat lawak :D

    btw, ina punye quote tu waktu kte tgh tgk profile satu perempuan yg cube nak add adlan kat facebook and adlan x nak add die pastu i said, xpela, die pon nak bersosial jgk and that was ur response...;)

    btw, bwk g ireland ek! hehe

    ReplyDelete
  67. omg i read this again after 2 yrs and i immediately know which phrase was mine (without reading your hint in the comment section). strange how i did not realize it 2 yrs earlier

    ReplyDelete
  68. to m.u.s.e,

    haha. kantoi tgh reminisce :P

    tu maksudnye ur quote has a significant meaning towards yourself cause u can recall it for some reason ;)

    ReplyDelete

revolutionists